Meble kuchenne – jakie materiały najlepiej sprawdzą się w kuchni?
Kuchnia to pomieszczenie specyficzne zarówno ze względu na duży poziom zawilgocenia, jak i wysoką temperaturę, która w niej zwykle panuje.
Dodatkowo przygotowuje się w niej posiłki, więc materiał, z którego zrobione będą meble, powinny być odporne na wysokie temperatury i zabezpieczone przed wilgocią. Jakie więc materiały najlepiej sprawdzą się w kuchni? Tego dowiesz się, czytając ten artykuł.
Drewno w kuchni
Lite drewno w kuchni ma swoje plusy oraz minusy. Zdecydowanie zaletą wykorzystania drewna w kuchni jest jego ekologiczność, izolacja termiczna i elektryczna, łatwa obróbka oraz odporność na działanie chemicznych czynników. Wadą takiego drewna jest to, że jest ono nierówne, ma dużo sęków i pęknięć, do których może dostawać się woda. Posiadając drewniane meble, trzeba w kuchni naprawdę uważać.
Okleina naturalna
Okleina naturalna, pod względem wyglądu, skutecznie imituje drewno lite. Są to inaczej plastry o grubości od około 0,6 mm do 2 mm i nakleja się je na płytę drewnopochodną, dzięki czemu uzyskuje się odpowiednio wiarygodną imitację drewna. Okleina naturalna jest droższa od płyty laminowanej ze względu na długie oraz pracochłonne jej przygotowanie. Jej cenę podnosi też fakt, że jest ona materiałem naturalnym.
Kuchnia z laminatu
Laminat jest tworzywem sztucznym cechującym się przede wszystkim gładką oraz zamkniętą powierzchnią. Tworzywa sztuczne wyróżniają się również większymi możliwościami wzornictwa. Cechy laminatu sprawiają, że jest on odporny na zadrapania, uderzenia i inne urazy mechaniczne a tym samym wykazuje się długą żywotnością. Jest to oczywiście oszczędność, ponieważ kuchnia może służyć odpowiednio długo, tak samo jak długo może cieszyć oko.